6. 1. 2018

Príďte si oddýchnuť! Fotoesej z Abcházska

Rozhodnutie navštíviť Abcházsko logicky vyústilo z nášho záujmu o kúpeľnú a rekreačnú architektúru tohto regiónu, práve tu sa nachádza stále v pôvodnom stave najväčší počet sanatórií a hotelov. V Sovietskom zväze bola táto subtropická krajina pri Čiernom mori najpopulárnejšou rekreačnou destináciou.
 
Suchumská promenáda tiež neprešla od vojny výraznejšou rekonštrukciou, napriek tomu počas dňa je na nej pomerne živo.

Do Abcházska sa dá dostať dvomi hraničnými prechodmi. Buď cez Soči s ruskými vízami, alebo pre nás, jednoduchším a lacnejším spôsobom, z Gruzínska cez most Inguri s dopredu vybaveným povolením od abcházskeho ministerstva zahraničných vecí. Tranzit nie je možný, v Gruzínsku sa dokonca považuje za trestný čin.

Na Inguri je prekvapivo rušno. Množstvo ľudí tu denne prekračuje hranicu, sú to najmä Gruzínci z prihraničného mesta Gali. Tam sa po konflikte, ako do jediného mesta, mohlo gruzínske obyvateľstvo vrátiť. Denne chodia do Zugdidi na trh predávať či nakupovať, ale i k lekárom, do banky. Zakaždým musia podstúpiť ponižujúcu cezhraničnú procedúru pri návrate do svojich domovov.

Gruzínsko a väčšina sveta nový štát nikdy neuznala a tým pádom je miesto hranice iba policajná stanica. Na druhej strane je naopak vybudovaná vojenská základňa s ruskými vojakmi, ktorí kladú nepríjemné otázky, ale nakoniec nás nechávajú vojsť do krajiny.

Abcházska strana hranice vyzerá ešte zanedbanejšie ako tá gruzínska. Tvoria ju najmä taxíky a maršrutky. Zisťujeme, že sa zmenil čas, je tu o hodinu viac, lebo Abcházci okrem ruského rubľa, ruského mobilného operátora, majú aj moskovský čas.

Máme namierené do hlavného mesta Sukhumi a rekreačných miest pri Čiernom mori Gagry a Pitsundy. Sukhumi pôsobí ospalým prímorským mestečkom ako každý, trochu zanedbaný rezort po sezóne. Ikonické budovy aj promenáda pri mori sú síce schátrané, ale je tam pomerne živo, starí páni hrajú šachy, kaviarne sú plné, ľudia vysedávajú na lavičkách a pozorujú more. Miestny Forrest Gump nám ukazuje svoje dva pasy, abcházsky a ruský. Cestovať však inde ako do Ruska nemôže, mohol by ísť do Venezuely alebo Nauru vtipkuje. To sú jedny z mála krajín, ktorý nezávislosť Abcházska uznali.

V centre mesta na najväčšom námestí je ako pamätník vojny ponechaná ruina parlamentu.
Pozdĺž námestia sú vystavené fotografie vzorných pracovníkov z celej krajiny. Sovietske časy tu cítiť výraznejšie.

 Vypálená budova parlamentu v hlavnom meste Suchumi stále pripomína vojnu o nezávislosť.

Námestie pred parlamentom v Suchumi je lemované veľkoformátovými fotografiami najlepších pracovníkov celej krajiny. 

Sovietske časy pripomínajú aj sochy Lenina, či uteráky na ktorých je Abcházsko znovu súčasťou ruskej riviéry. 

Od Sukhumi smerom k ruským hraniciam sú vybudované nové cesty, v lete jazdí aj vlak z Moskvy. Ruskí turisti sa ešte aj teraz kúpu v mori a sú v podstate jedinými návštevníkmi tejto subtropickej krajiny.

Autobusová a vlaková stanica v Suchumi. Okrem nákladných vlakov tu končí vlak z Moskvy. Smerom ku Gruzínsku už vlaky nepremávajú.

Aj v televízii sú ruské programy, Putin sa nám prihovára bez varovania cez obrazovku.
Rozmýšľame, či by sme z krajiny mali iný dojem, keby sme prišli zo Soči bez toho, aby sme poznali súvislosti. Takto však vnímame najmä prázdno, ktoré nás všade prenasleduje. Prázdne domy po vyhnaných Gruzíncoch, celé prázdne ulice či sídliská. Miesto očakávaných mandarínkových plantáži vidíme len polia zarastené burinou, zarastené cintoríny. Večer prázdne reštaurácie. Funkčné, ale už zatvorené hotely.

 Abcházsko bolo výkladnou skriňou Sovietskeho zväzu a nachádza sa tu najväčší počet mozaikových autobusových zástaviek od významných gruzínskych architektov a sochárov.

 Jedáleň v najväčšom prímorskom komplexe Pitsunda stále pripomína sovietske časy.

Poslední otužilí rekreanti z Ruska v letovisku Pitsunda.

Na uliciach sú iba tri druhy billboardov: na jediného mobilného operátora; abcházskeho prezidenta a hrdinov, ktorí padli počas gruzínsko-abcházskej vojny.

V krajine sú len tri tipy bilbordov: na ruského mobilného operátora, vojnových hrdinov alebo prezidenta a množstvo prázdnych.

Lightbox s vojnovými hrdinami.

Po celej krajine je množstvo pamätníkov venovaných nezávislosti krajiny. Na tejto fotografií je jeden budúci pamätník a jeden už v rekonštrukcii. 

Ruskí turisti zavítajú najďalej do Sukhumi, ďalej smerom ku gruzínskym hraniciam necestujú. Krajina sa výrazne mení, je temnejšia a ešte vyprázdnenejšia. Kilometre neobrábaných polí, stopy po tankoch na stĺpoch elektrického vedenia.

My sme sa rozhodli na záver navštíviť dakedy populárne letovisko Ochamchira. Pred konfliktom v ňom žilo až 70 percent Gruzíncov. Mesto malo 30-tisíc obyvateľov, dnes len tri tisíc. Míňame opustený trinásť poschodový hotel, v samom centre nefunkčné ruské kolo. Tu už nie sú prázdne domy, ale celé ulice. Cudzinci sem už nezablúdia, a tak je síce ťažšie nájsť ubytovanie, zato ľudia sú prístupnejší a dá sa s nimi rozprávať aj o veciach, o ktorých sme sa predtým neodvážili.

Opustené ruské kolo v centre vyľudneného letoviska Ochamchira. 

V Ochamchire na rozdiel od turistickejšieho západu už naozaj cítiť postapokalypsu a beznádej tejto krajiny. Na rozpadnutej promenáde pozorujeme pochodujúce deti vo vojenských uniformách, preháňajúci sa pri pamätníku pod lešením, prázdne domy a v nich stále stopy po streľbe. Nás zas pozorujú tajní policajti, ktorí nás donútili vymazať fotografie opustených domov. A zároveň všade radosť, že sme vôbec prišli a pozvanie, príďte v lete, príďte sem dovolenkovať,  "Priyezzajťe otdykhat"! (приезжайте отдыхать)

Abcházsko bolo v čase Sovietskeho zväzu autonómnou republikou v rámci Gruzínskej sovietskej socialistickej republiky. V roku 1990 vyhlásilo nezávislosť, čo samozrejme odmietli gruzínski  nacionalisti. V roku 1992 vypukli boje, keď gruzínska národná garda obsadila abcházske hlavné mesto Suchumi. Boje trvali rok a padlo v nich približne osemtisíc ľudí.  Abcházcom sa aj s pomocou dobrovoľníkov z iných časti Kaukazu, najmä kozákov a Čečencov, podarilo Gruzíncov vytlačiť. Vyše 250-tisíc Gruzíncov, ktorí tvorili takmer polovicu obyvateľstva, musela utiecť z krajiny. Abcházsku republiku ako samostatný štát uznali iba Rusko, Venezuela, Nikaragua, niekoľko malých  tichomorských štátov a ostatné neuznané krajiny ako Južné Osetsko, Národný Karabach, či Podnestersko.

Článok bol pôvodne publikovaný na stránke multikulti.sk


Žiadne komentáre: