12. 12. 2009

Portugalsko - decembrová návšteva Barborky, časť 3.

VILA DE FRADES

Keď prídeme do dediny, stany na festivale vína už upratujú a zatvárajú. Celá dedina sa však presunula do baru, kde sa k nim pripojíme. Krájajú tu prosciuto priamo z kopýtka, ochutnáme tunajšie víno a dedinská mládež nám zaspieva. Po vínku si spravíme obhliadku dediny, hľadáme dobré miesto na spanie, objavíme park s otvorenými záchodmi, takže už máme kúpeľňu. Ajka nás zavedie do starej ošumtelej záhrady, ktorá vyzerá opustene, je krásna, zarastená, rastie v nej mandarínkovník a pripomína záhradu zo Záhrady. Áno, áno, tu musíme spať! Všetci nadšene súhlasia a tak náš stan umiestnime na kamennú dlažbu a pomaly sa ukladáme. S Javim prezeráme ostatné opustené budovy, vtom započujeme hudbu. Ajka ju započuje tiež, a hneď zbadáme ako nám všetkým zažiarili oči pri nápade, obzrieť si, čo sa tam deje. Objavíme súkromné pokračovanie festivalu, kde nás Javi hneď prepašuje a keďže sme dve dievčatá (Peťo išiel spať, znovu do auta) a Andrejkine modré oči a moja hatlavá portugalčina spravia svoje, hneď sa nás hostitelia ujmú a ponúknu nám pohostenie, ochutnáme vianočný koláč a zakúsime riadnu diskotéku so stroboskopom na viniciach. Vždy keď ho zapnú, utečieme na záhradu pod mandarinkovníky. Ajka ich ma o chvíľku plnú tašku a keď sa vrátime k Javimu, hneď mu niečo nehraje.  Dievčatá, vy nejako výrazne voniate! Z party zdúchneme ešte v správnom čase, kým nás niekto nepožiada o ruku. Rozmýšľame, či nepresunúť stan dovnútra, ale zhodneme sa na tom, že vonku je teplejšie.




Ráno nás prebudí monzúnový dážď, zistíme, že spíme v bazéniku, dláždená podlaha vodu nevsakuje, Javiho neprebudí ani to, že má celé tričko mokré a Andrejka sa pre mokrý spacák presunie do môjho. Po príchode Peťa s budíčkom zistíme, že z koberca je plávajúca posteľ. Nájdeme si skvelé miesto na sušenie, kde objavíme dlhý stôl so zvyškami jedla. Takže tu sa konala včera ta dedinská party, tak to sme si veľmi tajné miesto našli! Nechali nám nejaké gaštany, ktoré večer upečieme, stan chlapci zhužvú do gule, aby sa zmestil do auta, všetko je mokré a špinavé, ostávame v pyžamách, lebo ostatné veci sú nepoužiteľné a sme back on the road again! Cesta po tomto zážitku začína byt ešte zábavnejšia a dobrodružnejšia :)




Dorazíme do Requenos de Monsaraz, o ktorom si prečítame: Místní kostel (1887) připomíná raketuSmejeme sa nad fantáziou autorov a nevieme sa dočkať. Kostol však vyzerá celkom ako ... kostol.


MONSARAZ
Lonely Planet: Monsaraz je půvabná, starobylá, opevněná vesnice, posazena vysoko nad okolní krajinou. Je odtud nádherný výhled na zvlněné pláně posaté olivovými háji, medzi nimiž se vinou silnice. Úzké uličky lemují muži v typických placatých čepicích, zatímco na hlavním naměstí se za soumraku prohánějí děti s míčem. Okrem překrásného výhledu vás Monsaraz okouzli uklidňující atmosférou podřimujících uliček a prostou alentejskou kuchyni. Nejlepší atmosféru má za svítaní, když se pomalu probouzí, za soumraku, kdy se nad vesnici rozhosti klid, nebo v zimní podvečer.

Dedinka je ozaj malebná, jedno z najkrajších miest, aké sme po ceste videli. Namiesto deti a mužov v čapiciach však stretávame len španielskych turistov, suvenírové obchodíky, reštaurácie a množstvo sadrokartónových postavičiek v nadľudskej veľkosti zobrazujúcich Kristovo narodenie, celý sprievod sa díva na ohromnú vianočnú kométu na hradnej veži vejúcu vo vetre, jedni sú na koňoch, iné na somároch, ďalšie pijú vodu pri studničke, dospelí, deti, húfne na každom kroku, keď sme odchádzali zazrela som nákladné autíčko privážajúce do dediny ďalšie, z reprákov na každom dome sa ozýva tradičná hudba. Výhľad je ale úžasný, keďže je po daždi, niekde ostali ešte veľké oblaky, inde sa slnko odráža od rieky, ktorá je rozliata po celej krajine. 




EVORA
Évora je krásna, ale tu sme už ozaj turisti zmorení pamiatkami, okrem Peťa, ktorý spal v aute a je plný energie. My traja sa zastavujeme všade na kávu, len tak si posedieť, už to zastavte tento cirkus, nám sa už nechce! Všade nás prenasledujú vianočné koledy, ktoré hrajú z reprákov na domoch. Je to strašidelné mesto. V jednom kostole je postavená mala kostnica, mala miestnosť za oltárom, ktorá ma pokryte steny kosťami 5 000 ľudí, väčšinou vojakov a mníchov. Báseň vyzýva: Čakáme aj na tvoje kosti! Na námestí majú sochu, ktorá vyzerá ako utopená mŕtvola v kadi. Celkom mi to začalo pripomínať Jméno ruže a čakám, čo ešte z príbehu objavíme. Cestou do spať do Lisabonu sa zájdeme pozrieť Cromeleque dos Almendrer, portugalský Stonehenge, ako píše Lonely Planet. Je už neskoro, meditujeme, počúvame ako sa prebúdza nočná príroda, a lúčime sa s ňou.




Na záver neskoršia príhoda z Lisabonu : 
Sedím si doma, obedujem a pri dverách mi niekto zvoní. zo skúsenosti s, ako som ich nazvala, Vianočnými Pytačmi Peňazí (VPP)/ Koledníkmi, (v Bratislave často chodia aj smetiari a všelikto) a tu v Lisabone začínajú byť ľudia celkom neodbytní, všetci prízvukujú, že sú Vianoce a že sa kvôli tomu tento krát vážne máte nad nimi zľutovať, čo môžete spraviť pri jednom pri dvoch. Ale je nereálne, aby ste sa zľutovali nad všetkými tými predavačmi ruží, štekajúcich psíkov, či tancujúcich zebrí, leukoplastov, kresťanských kalendárov, beznohými, bezrukými žobrákmi, ľuďmi s rôznymi fyzickými disproporciami alebo ukrajinskými muzikantmi, ktorí hrajú na harmonike tichú noc. A tiež po skúsenostiach s našim šialeným susedom, ktorý vyspevuje Ave Maria a vždy sa s niekým rozpráva. Šla som sa teda pozrieť ku kukátku a keďže som toho pána, čo stal pri dverách nepoznala, neotvorila som. Neskôr som počula, že sú tam dvaja. Zvonili, búchali na dvere a potom sa už len rozprávali. Trvalo to dlho. A ja som sa bála a smiala sa a neotvárala. A potom nastalo chvíľu ticho, ale zrazu som započula kľúče v zámke a zbadala nášho prenajímateľa. Ehm, no a tak som odteraz som ta, čo sa bojí byť sama doma :) Priviedol majstra, ktorý nám opraví strechu. Lebo neviem, či  viete, ale v obývačke nám z dvoch miest zo strechy kvapká, keď vonku prší a tak máme rozložené  pekne, ako v Lisabonskom príbehu, na dlážke lavóre. Portugalská romantika :) A to nám strechu vraj rekonštruovali tesne predtým, ako sme prišli. Takže Pinto, prenajímateľ, a majster, z ktorého som cítila na diaľku alkohol, šli na strechu a trochu som o nich mala strach. Chvíľu som počula buchoty, niečo majstrovali, trvalo to asi 15 minút, až kým sa nevrátili do obývačky, zavolali na mňa a Pinto mi vysvetlil, že Barbora, bude vám tu aj naďalej pršať, musíte to vydržať. Hm, no čo k tomu dodať. Už len asi, že takto sa tu mame v Portugalsku :) portugalsky. 

Lonely Planet: Vědci Navarrské univerzity ve Španělsku provedli nedávno výskum ke studii sedavého zbůsobů života. Touto studii byli Portugalci prohlášení za nejlínějším národem v Evropské unii.

Vaša Barborka
https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEi1YPJF7llBpJ9DAFkAbmldsB_Lb0oupBNnnZCL0XPx3PXHHcXTgINEUpnluG5YW9OACIL4IUSshHvgc_cU2fjkM7lupz0a_E6nv87p_5Ktp8GVUMjiEgYIferZ_tT2liCwl1vH6Jo8t2q2UjWtxZjGXQdHj_uJFQEr21sq=s0-d-e1-ft





Žiadne komentáre: