11. 12. 2009

Portugalsko - decembrová návšteva Barborky, časť 2.

A cesta môže pokračovať. Najskôr zablúdime a tak si omylom pozrieme jedno veľké futbalové ihrisko nad vysokým útesom, vedľa je aj majáčik. 




Neskôr docestujeme k mestečku Zambujeira do Mar, ktorým len presvištíme, lebo ako správni turisti ideme autom až k pláži. Tu si rozložíme piknik na koberci nad útesom, pod ktorým sa rozprestiera krásna divoká pláž, dočítali sme sa, že je nudistická.



Po raňajkách zídeme po schodoch dole k moru, objavujeme jaskyne a zaujímavú štruktúru skál obmývaných oceánom. Napokon sa s Peťom uchýlime ku krátkemu relaxu na skalách, neskôr sa k nám pridá aj Andrejka. Javi relaxuje sám na súši. Múdro. K nám občas príde malá vlnka, ktorá naše kamene zospodu opláchne a vráti sa späť. Cítime sa bezpečne, vlnky sú malé a tak navrhneme Andrejke, nech nás odfotí, keď príde ďalšia, len tak pre efekt, aby to vyzeralo, že sme v mori. A tak čakáme a čakáme, ale zrazu vlny akosi ustanú, čo začne byť trochu nuda a tak povzbudzujeme každú, nech príde až k nám, lebo vlastne by sme už aj mali ísť do auta a vyraziť na cestu. Tak táto je veľká, táto to bude! More vyhralo. Tak vy sa nudíte? Peťo zmenil pozíciu, vyškriabal sa dopredu na skalu, takže je v bezpečí, ale čo budem robiť ja? Vidím ako sa na mňa valí vlna a vypočítavam jej dopad ... veľký skok na skalnatý zráz. Dobrá som horolezkyňa! No a potom sa obzriem na slečnu fotografku ako sa jej topia nožičky v oceáne. Ale fotku zachytila! Tenisky sa ešte dnes u mňa sušia! Po kúpeli, opúšťame pláž, dosť bolo mora. Ďakujeme za zážitok.  





SAGRES

Podvečer docestujeme k nášmu najväčšiemu cieľu. Sagres a Cabo Sao Vincente, jeden z koncov sveta, najjuhozápadnejší cíp Portugalska. Vchádzame do Ponta de Sagres, opevneného mesta na veľmi veľmi vysokom útese, vlny sú tu najväčšie aké sme doteraz videli, dosiahnu až na ľudí, ktorí stoja hore. Všade je ticho, silný úder vĺn sa hrozivo ozýva len z jedného miesta. Keď doputujeme na koniec, vidíme ozajstný koniec sveta, stojíme v strede oceánu, ktorý je všade dookola. Zrazu zbadáme rybára, stoji na samom okraji útesu s udicou, na hlave ma kapucu proti vetru. Môžu v tých vlnách byť ozaj také dobré ryby, že sa im oplatí až tak riskovať? Asi áno, zbadáme, že na jednej strane cípu, sú sami rybári. Javi sa jednému zo zvedavosti prihovorí, vraj úlovky sú kvalitné, prídu ráno, zaplatia 3 Eura za vstup do opevnenia, celý deň majú pokoj, pán dnes chytil 2 veľké ryby, ktorých meno nepoznáme. Ozajstní morskí vlci.




BEJA

Je nedeľa večer, prichádzame do veľkého vyľudneného mesta. Akoby sme sa ocitli v sci-fi filme, pravdepodobne museli všetkých evakuovať kvôli prichádzajúcej katastrofe, ľudia nechali všetko ležať a utiekli, vo výkladoch bliká vianočná výzdoba, ale reštaurácie, bary, všetko je zatvorené a na ulici nestretneme živého človeka. Jediných podobných nám sme stretli hneď na začiatku, smerovali do istého podniku, ktorý tiež zatvorili. Javi sa ich pýta, či nevedia o festivale vína, ktorý má byť niekde tu neďaleko. Nevedia, ale chlapec hneď niekomu zavolá, potom sa na nás otočí a vysvetlí, že festival sa ešte koná, ale inde. Na námestí vidíme putiku, ktorú nám ale neodporúčajú a tak neúspešne hľadáme. Z diaľky sa prázdnym mestom ozýva vyzváňajúci starý telefón, zvoní a zvoní a nikto nedvíha. Rozmýšľame, či to nie je telefonát pre nás. Možno chcú oznámiť ľuďom, ktorí ešte z mesta neodišli, že tak majú urobiť. Telefón však nevieme nájsť a tak sa ukryjeme v putike, kde to žije. Alkoholici sa pohromy neboja! Cestou k autu telefón opäť zvoní, vtedy si Javi vzdychne, jasné, veď je telefón pre taxíky a naozaj, na ulici je v stene zamknutá vitrínka s telefónom, pri nej stoji niekoľko taxíkov, prvý z nich dvihne a odšoféruje na určené miesto. 


Žiadne komentáre: